A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nyugdij melletti munkavégzés
#1
Kedves Móni,

sajna vagyunk ezzel így egy páran. Az én férjem munkaviszonyos, II. csoportos rokkant, és bár nem kell felülvizsgálatra sem mennie, de most már tőle is vonják a 3 + 1,5 %-ot.

Szép napot!

Hanna
Válasz idézéssel
#2
Köszi Hanna !

Sajnos az ev. majdnem idegösszeomlást kapott, amikor megtudta mennyi járulékot kell fizetnie Sad
Móni
Válasz idézéssel
#3
móniszil Írta:Sziasztok !

III.csoportos rokkantsági nyugdíjas (53 éves) egyéni vállalkozó tájékoztató levelet kapott a ONYF-től.
Válaszul nyilatkozatban kéri a komplex minősítés elvégzését. (orvosi felülvizsgálat)

Kérdésem: a minősítés eredményeként rehabilitációs ellátást vagy rokkantsági ellátást kaphat ugye ?
Bármilyen kimenetele lesz is az orvosi felülvizsgálatnak, ő már 2012.01.01-től mindenképpen főfoglalkozású
egyéni vállalkozónak minősül, és ez alapján fizet járulékot ???

Vagy van lehetősége még a felülvizsgálat eredményéig nyugdíjasként fizetni a járulékokat ?
(Ezt sajnos nem nagyon hiszem, csak hátha mégis .....)
Köszönöm a segítséget..
Móni

Szia MÓNI!

Bár egyéni vállalkozó ügyben nem mozgok otthonosan, de az biztos, hogy saját jogú nyugdíjasnak csak az öregségi nyugdíjas és a rehabilitációs járadékban részesülő minősül 2012.01.01-től. Ha nem esik e két kategóriába, márpedig az 53 éves III. csoportú rokkant nem esik ebbe, akkor sajna NEM fizetheti nyugdíjasként a járulékokat.

Hanna
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok !

III.csoportos rokkantsági nyugdíjas (53 éves) egyéni vállalkozó tájékoztató levelet kapott a ONYF-től.
Válaszul nyilatkozatban kéri a komplex minősítés elvégzését. (orvosi felülvizsgálat)

Kérdésem: a minősítés eredményeként rehabilitációs ellátást vagy rokkantsági ellátást kaphat ugye ?
Bármilyen kimenetele lesz is az orvosi felülvizsgálatnak, ő már 2012.01.01-től mindenképpen főfoglalkozású
egyéni vállalkozónak minősül, és ez alapján fizet járulékot ???

Vagy van lehetősége még a felülvizsgálat eredményéig nyugdíjasként fizetni a járulékokat ?
(Ezt sajnos nem nagyon hiszem, csak hátha mégis .....)
Köszönöm a segítséget..
Móni
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!
Én belegondoltam. Jó sok többletmunka, amit nyilván nem nagyon tudunk most bevasalni senkin. Örülhetünk, ha lassan lesz akinek számfejtsünk.
Hja kérem, az eva kapcsán is megmondták: jól menő könyvelők, könyvvizsgálók...végül is, még köröm reszelőre telik.
Viszont a söralátét, mint szó is ki van tiltva a lakásból. Mikor is fogjuk iphonon beküldeni a bavallásunkat? Ja, olyanom sincs. Akkor még ráér.
Válasz idézéssel
#6
catking Írta:Talán zavarodottak a sok változás miatt?- vegyenek rólunk példát, mi minden körülmények között a helyzet magaslatán állunk ( csak nehogy túl magas legyen, mert nagyot eshetünk)
Üdv.

Ja dehogy állunk a magaslaton, csücsülünk a déli féltekénken, csodálkozva nézünk ki a fejünkből, mondjuk a magunkét és az árok parton reszeljük a körmünket. Erről jut eszembe, hogy ezt az ősi nyuszikás viccet Ti (sajnos ifjúság okán) nem ismerhetitek.

Szóval:
Nyuszika ül az űrok parton, reszeli a körmeit. Arra megy a róka. Kérdi: "Mit csinálsz nyuszika?" Válasz: reszelem a körmömet, mert ha erre jön a nagy medve kikaparom a szemét. Arra megy a farkas is.Kérdi: "Mit csinálsz nyuszika?" Válasz: reszelem a körmömet, mert ha erre jön a nagy medve kikaparom a szemét. Arra megy a nagy medve. Kérdi: Mit csinálsz nyuszika? Válasz: Reszelem a körmömet és közben hülyeségeket beszélek.

Bocs aki ismerte, de tényleg nap mint nap jut eszembe: csak kinlódunk, mondjuk a magunkét, akik meg csinálták azok arra gondolnak, hogy csak reszeljük a körmünket mert úgy is hülyeséget beszélünk. Bele gondoltatok már abba, hogy a nyugdíjredszerből kirúgott vállalkozóknak ezentul számfejtünk meg vallunk írjuk az átutalás nem három hanem hat felé.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#7
Szia Icuska!

Az őstermelő esetében az a jövedelem, ami után a 10 % nyugdíjjárulékot fizeti. Amennyiben az őstermelői mivolta után keletkezik biztosítási jogviszonya, az az összeg, ami után ezt fizeti, ha minimálbér után fizet - akkor az, ha az előző évi 20%-a után akkor az.

Legalábbis ez Nyufig-os álláspont (és ésszerű isSmile), nem tudom most miért mutogatnak oda-vissza?.Smile Talán zavarodottak a sok változás miatt?- vegyenek rólunk példát, mi minden körülmények között a helyzet magaslatán állunk ( csak nehogy túl magas legyen, mert nagyot eshetünk)

Üdv.
Válasz idézéssel
#8
A rokkant nyugdíjasok most kaptak a Nyugdijfoly.egy olyan levelet melyben leírják, ha 2012 jul.01-ét követően a jövedelme 3 egymást követő hónap átlagában meghaladja a 139.500 ft-ot a rokkantsági ellátás megszüntetésre kerül.
Az őstermelő esetében a Nyugdíjfolyosító mit néz jövedelemnek? a Bevétel - Költség? De aki a 4.000.000 bevétel alatt van ott mit néz.

Felhívtam a Nyugdíjf. az az apehra mutat, az apeh pedig vissza.
Válasz idézéssel
#9
Kedves Malina!

Köszönöm/köszönjük a tájékoztatást. Igaz bár szóltam már minden érintett vállalkozónak, hogy kapni fognak értesítőt, de áfa után megint felhívom mindenki figyelmét erre illetve be is kérem majd tőlük.


Anita
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
A nyugdíjfolyósító kezdi kiküldeni a határozatokat az új jogszabály szerinti besorolásra. Szeretném a figyelmeteket felhívni, hogy akinek "nyugdíjas" vállalkozója van feltétlen kérje be tőle és ellenőrizze. A mai nap láttam egy olyan határozatot, hogy aki a "40 évessel" ment el nyugdíjba az öregségi nyugdíját átsorolták korhatár előtti ellátásnak. Vállalkozás szempontjából nem mindegy, mert ezen múlik a kieg. besorolása. A fellebbezési határidő átvételtől számított 15 nap. Még itt is résen kell lenni.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok. Keverem-kavarom, hogy ki számít saját jogú nyugdíjasnak, ki nem. Megkértem az ügyfelemet, hogy legyen szíves kérjen telefonon tájékoztatást a nyugdíjfolyósítótól. Gondoltam, nála van a határozat, meg az ügyszem, mindjárt köpni fogják amire kiváncsiak vagyunk. Nem ez történt, azt mondták, menjen a könyvelőhöz. Én pedig nem szeretnék pontatlan felvilágosítást adni senkinek, ezért most levelet írtam, alá írja az ügyfél és megy a kérdés levélben. Biztos, hogy nem saját jogú, mert csökkentett előrehozottban van, idén lesz 60 éves.
A másik rokkantnyugdíjas, decemberben volt felülvizsgálaton, két évre megkapta továbbra is az 50 %-ot. Ő 53-as születésű nő, az onyf tájékoztatója alapján szerintem saját jogú nyugdíjas marad, II. csoportba tartozik és 1955 előtt született. Ha jól értelmeztem. Szerintetek? Tündi
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!

Közben én is kutakodtam és sajna pontatlan volt a válaszom. :oops:
Megerősítem frivi és mrozika válaszait.
Bocsánat.

Anita
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!
Nekem pont ilyen kft tulajdonos ügyvezetőm van.
Na, az új rendszerben mi a fenét kezdjek vele?
Itt nem lehet biztosított, de mégis itt kellene maga után újra járulékot fizetnie.

Szerintetek olyan lehet, hogy valaki őstermelő és kft tag/ügyvezető egyszerre, de ő a főállásának az őstermelést választja, és az alapján járulékozik?
Az őstermelés 2 millió éves árbevétel mellett sokkal kedvezőbb lenne (20%/12*14,5%=4833,-Ft/hó), mint kft. ügyvezetésért járulékot fizetni.
Ráadásul én ellentmondásnak tartom, hogy valahol nem lehetek biztosított, de fizessek annyi járulékot, amennyiért már biztosítás is jár.
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#14
Csak abban az esetben igaz a foglalkoztatási tilalom, ha a megállapodást 2009.12.31. után kötötötték, vagy 2010.01.15.-e után kldták be az Onyf-nek.
E hivatkozott tilalmat a 283/2009 (XII.11.) Korm.rendelet léptette életbe, de nem vissszamenőleges hatállyal!
Válasz idézéssel
#15
III. A 2011. évi CLXVII. törvény alapján a korhatár előtti ellátás megszűnik, ha
- a jogosult meghal,
- a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti,
- a jogosult részére a Tny. 18. § (2a)-(2d) bekezdése alapján öregségi nyugdíjat állapítanak meg,
- a nyugdíjmegállapító szerv a jogosult kérelmére megszünteti, vagy
- a nyugdíjmegállapító szerv hivatalból megszünteti, ha

a) a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor, vagy

b) a keresőtevékenységet folytató, a korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesülő személy és a munkáltatója a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban áll (házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha-, neveltgyermek, örökbefogadó-, mostoha-, nevelőszülő, valamint testvér, élettárs, egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa), és a munkáltató, a munkavállaló, valamint a hozzátartozóik egymás közötti gazdasági viszonyában többségi befolyás (Ptk. 685/B. §) áll fenn.
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#16
Nekem az rémlik, hogy annál a munkáltatónál, aki megváltotta neki a szolg.időt, korengedményes nyugdíjhoz a nyugdíjjárulékot előre megfizette, annál nem lehet munkaviszonyban. Különben elveszti a nyugdíját.


Anita
Válasz idézéssel
#17
Kerdves fórumozők! Az a kérdésem, hogy korengeményes nyugdíjas (a munkáltatója előre kifizette a nyugdíjbiztosító részére az előrehozoott öregségi nyugdíjig a nyugdíj összeg) köhet-e munkavállalói szerződést, vagy ezt tiltja valami?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég