A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0953
#1
Kedves Klári, megnézem. Sajnos a könyvelőnk jól kitolt velünk, nem egyszerű rendbe tenni, amit hátrahagyott, így már nehéz bízni. Ilyen is van. Nem vagyok szakmabeli, minden segítségért hálás vagyok. Még egyszer köszönöm.
Válasz idézéssel
#2
Szia!
Nézd meg, hogy mit ír az OEP igazolása. Valószínű 2009 évi jövedelem lesz.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok

Egy icipicit elmaradtunk az szja bevallásokkal, mivel úgy tudtuk, hogy be lettek adva. Kiderült, mégsem. Most eszeveszetten próbáljuk utolérni magunkat. Hogy ez mielőbb megtörténhessen, kérünk benneteket, segítsetek.
2008. November 15-től dec. 28-ig táppénzen volt egy hölgy, majd ezt következően 2009. januártól álláskeresési járadékban részesült május 10-ig. Utána semmi, majd 2009. októbertől részmunkaidős alkalmazott lett.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a 0953-as bevallásban kell-e feltüntetni a 2008.évi táppénz január 2. felében kiutalt összegét.
Minden segítséget nagyon köszönünk!
Legyen szép napotok !
Válasz idézéssel
#4
A 2009. évi SZJA bevallásból kimaradt az önkéntes nyugdíjpénztár kedvezménye. Most megkéri újra az igazolást. Adója volt, amiből lehetett volna kérni az utalást a pénztárnak.
Erre most lehet még beadni önellenőrzést, hogy érvényesíteni tudja?
Üdvözlettel: Zsóka
Válasz idézéssel
#5
Szia Maris!

Én is egyetértek, hogy 2008. I.1-től megszűnt a lakásszerzési kedvezmény,úgy tudom, hogy utoljára 2007. XII. 31-ig megkötött ingatlan adásvételi-szerződések után érvényesíthető a lakásszerzési kedvezmény legkésőbb 2012.XII.31-ig.

Mariann
Válasz idézéssel
#6
t. Maris! 2008.január 1-től már nem lehet lakásszerzési kedvezményt figyelembe venni, az a kedvezmény is megszűnt, hogy ha az ingatlan értékesités után l éven belül lakást vásárol, akkor utolag visszaigényelheti a befizetett adót. Miután itt telek vásárlásról és épitkezésről van szó, a lakhatási engedély kiadása számitott 2008. év előtt, ha még élne ez a jogszabály, rá akkor sem vonatkozna mivel ez is egy éven tul van Én igy tudom, de hátha más is észrevételezi a kérdésdet.
üdv. Zsóka
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni szja ügyben. Egyik ismerősöm 2007-ben eladott egy telket, de a bevallás beadásáig nem fordította másik lakásra, telekre, ingatlanra. Tehát az adóját bevallottuk, ő befizette. 2009-ben vett egy másik telket és itt építkezni kezdett. A 2009-es szja bevallásában beállíthatta volna lakásszerzési kedvezménybe? Az apehnál mi kértünk állásfoglalást, mert nem volt egyértelmű a törvény, és ott azt mondták nekünk amikor csináltuk a bevallását, hogy nem. Nem is mertük beállítani. Most a család megkérdezett valakit aki az apeh-nál dolgozik, és azt mondta, hogy igen. Tudnátok segíteni? Köszönöm.
"Minél pontosabban tervezel, annál pontosabban talál el a véletlen"
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!

Családi gazdaság 2009. évi utolsó bankkivonatai most kerültek elő... :? A gond az, hogy földalapú támogatást kapott, ez nem szerepelt a bavellásokban. Kisvállalkozói költségátalányra jogosultak, így nincs - elgondolásom szerint - adója emiatt.
Ugye ez helyesbítés (adót, adóalapot nem érint)?
A kisvállalkozói kedvezményből most magasabb összeget vehet a helyesbítő bevallásban figyelembe? Ugye ez nem számít olyan kedvezménynek amit később nem lehet magasabb összegben figyelembe venni?

Köszönöm szépen előre is!

Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#9
Miért nem lehet az APEH honlapjának megtalálni a 0953-ashoz tartozó hibakódok jegyzékét? Beírom a keresőbe, de csak az archívumban találtakat mutatja.

R 701 mit takar?

Ötlete valakinek, hogy hogyan keressek?
Válasz idézéssel
#10
Mónika, Kati!

Na pont emiatt nem tetszett nekem ez a bevallás ami a kezem közé került.
Köszönöm mindenkinek a segítségét
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!
Egyetértek Mónikával. Az SZJA törvény 46§ 1) szerint kötelező az egyéni vállalkozó előlegfizetése. A számítás módját a 49§ 16) írja elő.
Kati
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok! Én nem teljesen így gondolom ahogyan Cirmi és János.
Én minden bevallásnál görcsölök ezzel az előleggel, és szerintem kell is. A fizetendő előleget én mindig negyedéves bontásban egy papíron számolom ki és a bevalláshoz teszem, hiszen ez alapján állapítják meg a késedelmi pótlékot, ha az ügyfél a vállalkozói kivéten túli nyereségre nem fizeti meg az szja előleget.

Tehát egyszer kiszámolom hogy mennyi volt a tényleges vállalkozói kivét, ennek megfelelő szja-t. Plusz hozzáadom az adott negyedév nyereségét, ebből levonom az ÉCS negyedévre jutó összegét, aztán ha van elhatárolható vesztesége, ennek az arányos részét is levonom, aztán kiszámolom erre a váll nyereségadót, ami ugye eddig 16% volt, és így jön ki a váll kivét szja+az esetleges nyereség szja a fizetendő előleg. És ezt akkor is így ki kell számolni ha év végére a vállalkozó veszteséges, mert sajnos ha I. II. negyedévben nyereséges a következő hónap 12-ig az előleget meg kellene neki fizetni, aztán ha a második félévben annyi vesztesége van, hogy az első két negyedév nyereségét elviszi, attól még az előlegnek rajta kell lenni a számlán. Majd a bevallással felszabadul. Én ezt mindig így csinálom.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#13
Csak németül tudom már a választ:"Ja"
Ne bánkódj,hogy a napfelkeltét nem láttad.Holnap lesz másik!
Válasz idézéssel
#14
Verocs ez nekem is mindig probléma volt!
Én is úgy osztottam el általában, hogy mivel a vállalkozónak negyedévente adóelőleg kell fizetnie a nyereség után, én ezt is be szoktam állítani negyedéves bontásban. Ezek szerint jól értem, hogy nem kell? Csak a vállalkozói kivét után kell?
Erika
Válasz idézéssel
#15
Verocs,drága kis málhahordóm! Big Grin

Egyszeresben a kivét SZJA-ja a negyedéves sora,az osztalékra maradót év végén pengeti,azaz,ha Joekobak által leírtakat elolvasod és a kettősből kilépteted a gondolkodásod,és arra gondolsz,hogy az e.v. egy kétoldalú jogviszony,hiszen saját maga munkáltatója is egyszemélyben -lásd Adózás rendjéről szóló tv. ev és bt beltag nem lehet egyszerre valaki,mert teljes vagyonával felel,mint magánszemély -tehát egyik oldal a bevétel,másik a kiadás,ahol a fizetése is kiadási tétel,ami megmarad a számtani művelet során,az a nyereség,amit év végén adózik le,de erre nincs külön nyomtatvány,a 0953-on belül a 13.-as számúak vezetik le,amit kettősben a 0928 vagy 0929-es bevallásban csinálsz.
Így jó? Érthető?
Számomra ugyanis az jött le,hogy van egy ev.-d akinek a bevalláson a negyedéves SZJA sorban a kivét után írták be,pedig év végén a fizetendője több volt.A különbség innen ered.
Csak kérdezz nyugodtan,nyáron is ülünk itt néhányan,ha meg nincs válasz,sikíts!
Ne bánkódj,hogy a napfelkeltét nem láttad.Holnap lesz másik!
Válasz idézéssel
#16
Szia Verocs!

Olvastam, hogy egy kérdésedre nem kaptál választ...

1.) Gratula a következő 2.000. hozzászólásodhoz (szám szerint, nem azért mert esetleg nekem válaszolsz erre Big Grin )

2.) Azzal, hogy a kérdés feltételét követően pár nap múlva idézettel újra betetted, ezzel törölted a megválaszolatlan kérdések csoportjából, így nehezebb észrevenni, hogy nem kaptál érdemben választ... Sad

Ami a kérdést illeti: szerintem jó úgy, ahogy szerepelt a kitöltött nyomtatványon. A magam részéről egyébként nem sokat foglalkozom vele, ez a rovat csak arra jó, hogy esetleg eltérő befizetéseknél legyen miből kiszámítani a késedelmi pótlékot, mert az fontos bevétele a hivatalnak...

Egy visszakérdés: Mit értesz egy egyéni vállalkozónál negyedéves szinten nyereségnek, ha nem veszi ki az összeget?
(Ha kettős könyveléssel kapcsolatosan merült fel ez a kérdésed, akkor nem szóltam, mert ahhoz nem értek. :x)
Egyszeresben, ami az EV-k többségénél bevett könyvelési mód, ha a bevétel oldal magasabb összegről szól, mint az elszámolható kiadások összege, a pozitív egyenleg értelmezhető ugyan nyereségnek, de addig, míg a pénz a számlán van, nincs fizetési kötelezettség. Ha vesz ki belőle, akkor kivétként kezeled, ha nem veszi ki, akkor az évi zárásnál kerül elszámolásra... Szerintem jó az a kitöltött nyomtatvány... :wink:
Üdv.: János
Válasz idézéssel
#17
verocs Írta:Sziasztok!

Kezembe került egy ev 0953-asa. A C lapon a 60-63 sorok (az adózót terhelő adóelőleg, adó) úgy vannak kitöltve, hogy csak a váll kivét van a negyedévekre elosztva.
pl váll kivét utáni adó lenne 2009-re 100 eFt
2009-es nyereséges tev után pedig 30 eFt lenne az szja-ja
akkor úgy töltötték ki, hogy:
az adózót terhelő adóelőleg, adó az
I. negyedévre 25 eFT
II. 25 eFT
III. 25 eFt
IV. 25 eFt

Szerintetek ez így jó?

Vagyis nem kéne a negyedéves nyereség után is az előleget bevallani(hozzáadni)?
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#18
Sziasztok!

Kezembe került egy ev 0953-asa. A C lapon a 60-63 sorok (az adózót terhelő adóelőleg, adó) úgy vannak kitöltve, hogy csak a váll kivét van a negyedévekre elosztva.
pl váll kivét utáni adó lenne 2009-re 100 eFt
2009-es nyereséges tev után pedig 30 eFt lenne az szja-ja
akkor úgy töltötték ki, hogy:
az adózót terhelő adóelőleg, adó az
I. negyedévre 25 eFT
II. 25 eFT
III. 25 eFt
IV. 25 eFt

Szerintetek ez így jó?
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#19
Szia Verocs!
Ne keres benne logikát,ki kell tölteni és punktum.Állítólag vannak esetek,hogy megszűnik a pénztár,vagy közben szolgáltatásra jogosult lett a dolgozó,ezért esetleg neki jár vissza az összeg stb.Szóval szerintem olyan esetek, amik talán sosem fordulnak elő,de az APEH preciz.Én ezért max. figyelmeztetést tettem volna a programba,főleg,hogy máshol nem sikít ennyire. Big Grin
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!

Egy illetőnél kimaradt a nyesz-R számla miatti rendelkezése a 0953-asából. Kitöltöttem, mint önellenőrzés az új bevallást, a 16-02 lapon (28 sor d oszlop) szerepeltettem a pozitív különbözetet az adózó javára, de erre meg azt írja a program, hogy ebben az esetben fel kell tüntetni az adózó utalási címét v bankszámlaszámát. Pedig a 03-as lapon kitöltöttem a ny.előt.számlát vezető pénzintézet nevét, számlaszámát, adószámát. Nem értem hol a hiba, miért a magánszemélynek akarná visszautalni a pénzt?
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok!
Még messze nem aktuális, de azért megkérdezem: barátnőm az év első 3 hónapjában Hollandiában dolgozott, azóta pedig itthon, és év végéig itt is fog. Jövőre az szja bevallásában hogy fog ez szerepelni? Nagyon nem lenne jó a holland keresete után is itthoni mértékkel adózni...szóval hogy megy ez?
Nagyon köszönöm;
Jojo
Válasz idézéssel
#22
Köszönöm, ErzsóSmile) !!
Válasz idézéssel
#23
Anka!

A teljes bevallást ki kell tölteni a jó adatokkal és jelölni,hogy önellenőrzés.Azt majd meglátod ki kell-e tölteni az önell.lapot.
Ha kéri a progi ki! már nem emlékszem az előző évre,akkor volt nekem is.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#24
Segítséget szeretnék kérni.
0953-as bevallást készítettem magánszemélynek. Az ingatlan értékesítéssel kapcsolatban most talált meg egy iratot még, így önellenőriznem kellSad((((
Kevesebb lesz így a fizetendője.

Nekem itt van a homály: A nyomi elején jelölöm a C-ben, hogy önellenőrzöm a 0953-ast.
Ezután kitöltöm a 16-01-es önellenőrzési lapot.
Amit nem tudok: magát a bevallást is ki kell töltenem újra? (Természetesen a helyes, teljes adattartalommal?)
Vagy csak a 16-01-est?
(Elolvastam a útmutatót, de esküszöm, vagy hülyülök, vagy fáradok, de nem tudtam kibogozni, hogy magát a bevallást is ki kell-e tölteni.)
Köszönöm, ha írtok.
Válasz idézéssel
#25
Képzeljétek! Van egy bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemélyem.
Az szja bevallását szja oldalon felkönyvelték 04.11-el, a visszajáró 8eFt szja-t 05.11-én megkapta.
Viszont a visszaigényelt ehot 05.20-ára könyvelték fel, és perpillanat mint túlfizetés van a folyószámláján.

A magánszemély telefonált nekem, hogy nem érti, miért csak ennyit utaltak vissza neki, az előző években simán ment minden.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég